Na obiad







Nuggetsy 

Składniki

-2 filety z kurczaka
-300g chipsów paprykowych
-200ml jogurtu naturalnego
-1 jajko
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania 

1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże paski. Chipsy umieszczamy w worku foliowym i drobno kruszymy z pomocą wałka.
2. Jogurt mieszamy z jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty przekładamy filety, zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 30 minut.
3. Filety obtaczamy w chipsach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Kotleciki z twarogu 

Składniki

-1 kostka twarogu (250g),
-1 duże jajko,
-4 łyżki mąki + 1,5 łyżki do -obtoczenia placuszków (może być gryczana, ryżowa lub owsiana)
-1 mała cebulka (ja preferuję szalotki),
-1 ząbek czosnku,
-sól i pieprz do smaku,
-olej do smażenia.
-opcjonalnie: suszone pomidory, szczypiorek, suszona papryka w proszku, suszone zioła itp.


Sposób przygotowania 

W misce rozgnieść twaróg przy pomocy widelca, dodać jajko, wymieszać.
  Następnie wsypać mąkę, połączyć wszystkie składniki  (ilość jest zależna od twarogu, który użyjemy oraz wielkości jajka, nie należy sztywno trzymać się przepisu, konsystencja ciasta powinna być zwarta, nierozpadająca się, taka, żeby bez problemu można obtoczyć kotleciki w mące).
Dodać posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, inne wybrane dodatki oraz sól i pieprz. Zagnieść do połączenia składników, formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć na złoto z obu stron. Podawać z jogurtem albo ulubionym sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane 

Składniki

-1/2 kg ziemniaków
-1/2 łyżki mąki pszennej
-1/4 cebuli
-1 jajko
-sól
-olej roślinny do smażenia


Sposób przygotowania 

1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Odlać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki.
3.Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
4.Rozgrzać patelnię, wlać olej.
5.Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek.
6.Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
7. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.