Banany w czekoladzie  Składniki -5 bananów, obranych i przekrojonych na pół -10 patyczków od lizaków -450 g czekolady połamanej na kawałki -1/2 łyżki masła -1/2 łyżki śmietany -kolorowa posypka | |
Sposób przygotowania  1.W banany wetknąć patyczki od lizaków. Ułożyć na blaszce lub desce do krojenia i wstawić do zamrażarki na godzinę. 2.W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą stopić czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka. 3.Maczać banany w polewie i od razu posypać posypką. Odłożyć na blaszkę. 4.Wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie. | |
Gofry  Składniki Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła roślinnego - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli | |
Sposób przygotowania  Do miseczki wbić białka z jajek i miksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i powoli dolewamy do niej mleko i dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i lekko stopione masło (nie może być gorące, bo ciasto na gofry się zważy) - potem mieszamy wszystko i łączymy ze sztywną pianą. Ciasto na gofry przenosimy do gofrownicy za pomocą chochli i pieczemy 10-15 minut (aż nabiorą złotego koloru) . | |
Deser rabarbarowy  Składniki - 80 dag rabarbaru - 20 dag cukru - 1 kg truskawek - 20 listków melisy | |
Sposób przygotowania  1.Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki. 2.Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. 3.Umyte truskawki oczyścić z szypułek i pokroić na połówki. 4.W pucharkach układać rabarbar i truskawki. 5.Gotowy deser posypać posiekanymi listkami świeżej melisy (lub mięty). |