Desery







Banany w czekoladzie 

Składniki

-5 bananów, obranych i przekrojonych na pół
-10 patyczków od lizaków
-450 g czekolady połamanej na kawałki
-1/2 łyżki masła
-1/2 łyżki śmietany
-kolorowa posypka


Sposób przygotowania 

1.W banany wetknąć patyczki od lizaków. Ułożyć na blaszce lub desce do krojenia i wstawić do zamrażarki na godzinę.
2.W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą stopić czekoladę z masłem i śmietaną, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka.
3.Maczać banany w polewie i od razu posypać posypką. Odłożyć na blaszkę.
4.Wstawić do zamrażarki aż czekolada zastygnie.

Gofry 

Składniki

Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Sposób przygotowania 

Do miseczki wbić białka z jajek i miksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i powoli dolewamy do niej mleko i dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i lekko stopione masło (nie może być gorące, bo ciasto na gofry się zważy) - potem mieszamy wszystko i łączymy ze sztywną pianą. Ciasto na gofry przenosimy do gofrownicy za pomocą chochli i pieczemy 10-15 minut (aż nabiorą złotego koloru) .

Deser rabarbarowy 

Składniki

- 80 dag rabarbaru
- 20 dag cukru
- 1 kg truskawek
- 20 listków melisy


Sposób przygotowania 

1.Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki.
2.Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
3.Umyte truskawki oczyścić z szypułek i pokroić na połówki.
4.W pucharkach układać rabarbar i truskawki.
5.Gotowy deser posypać posiekanymi listkami świeżej melisy (lub mięty).