Na śniadanie









Naleśniki 

Składniki

Ciasto:

szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
1/3 szklanki wody,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
1/2 łyżeczki soli.

Nadzienie:

250g półtłustego sera,
125 g serka mascarpone,
100g truskawkowego serka homogenizowanego,
1/2 laski wanilii,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody).


Sposób przygotowania 

Ciasto:
Jajka rozkłócić, wlać mleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor.

Nadzienie:
Twaróg zmiksować z mascarpone i serkiem homogenizowanym. Dodać cukier puder i nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na usmażonych naleśnikach, nałożyć owoce, złożyć. Podawać z odrobiną masy na wierzchu i mięty, oprószone cukrem pudrem.

Omlet na słodko  

Składniki

2 jajka,
1 łyżka mąki,
2 łyżki mleka, 1-2 łyżeczki cukru (wg upodobań),
1 łyżeczka masła,
cukier puder,
konfitury,
dżem lub zmiksowane owoce


Sposób przygotowania 

1 Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko razem miksujemy (albo za pomocą miksera albo blendera).
2 Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Masło powinno się delikatnie sklarować, zanim wlejemy na patelnię ciasto.
3 Omlet smażymy z dwóch stron aż do czasu, aż ciasto będzie miało złocisty odcień. 4 Po usmażeniu kładziemy omlet na talerz, polewamy go zmiksowanymi owocami lub smarujemy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

Jajecznica 

Składniki

– 2-3 jajka
– łyżeczkę masła
– 2 pomidory
– 1 cebulę
– przyprawy do smaku


Sposób przygotowania 

1.Łyżeczkę masła roztopić na patelni.
2.Zeszklić na niej cebulę, a kiedy będzie już prawie gotowa dosypać pomidory.
3.Wbić jajka i podsmażać do chwili osiągnięcia odpowiedniej dla nas konsystencji.
4.Doprawić do smaku solą, pieprzem, czy ulubionymi ziołami.

Jaglanka z jagodami 

Składniki

1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego (lub zwykłego krowiego)
1/3 szklanki jagód + opcjonalnie 2 morele
syrop klonowy lub brązowy cukier


Sposób przygotowania 

Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Wyłożyć do miseczki, posypać opłukanymi jagodami, dodać pokrojone morele jeśli ich używamy, skropić syropem klonowym lub posypać cukrem.