Naleśniki  Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklanki wody, 1/3 szklanki oleju słonecznikowego, 1/2 łyżeczki soli. Nadzienie: 250g półtłustego sera, 125 g serka mascarpone, 100g truskawkowego serka homogenizowanego, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody). | |
Sposób przygotowania  Ciasto: Jajka rozkłócić, wlać mleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: Twaróg zmiksować z mascarpone i serkiem homogenizowanym. Dodać cukier puder i nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na usmażonych naleśnikach, nałożyć owoce, złożyć. Podawać z odrobiną masy na wierzchu i mięty, oprószone cukrem pudrem. | |
Omlet na słodko   Składniki 2 jajka, 1 łyżka mąki, 2 łyżki mleka, 1-2 łyżeczki cukru (wg upodobań), 1 łyżeczka masła, cukier puder, konfitury, dżem lub zmiksowane owoce | |
Sposób przygotowania  1 Jajka wbijamy do garnuszka, dodajemy mąkę oraz cukier. Wszystko razem miksujemy (albo za pomocą miksera albo blendera). 2 Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Masło powinno się delikatnie sklarować, zanim wlejemy na patelnię ciasto. 3 Omlet smażymy z dwóch stron aż do czasu, aż ciasto będzie miało złocisty odcień. 4 Po usmażeniu kładziemy omlet na talerz, polewamy go zmiksowanymi owocami lub smarujemy dżemem i posypujemy cukrem pudrem. | |
Jajecznica  Składniki – 2-3 jajka – łyżeczkę masła – 2 pomidory – 1 cebulę – przyprawy do smaku | |
Sposób przygotowania  1.Łyżeczkę masła roztopić na patelni. 2.Zeszklić na niej cebulę, a kiedy będzie już prawie gotowa dosypać pomidory. 3.Wbić jajka i podsmażać do chwili osiągnięcia odpowiedniej dla nas konsystencji. 4.Doprawić do smaku solą, pieprzem, czy ulubionymi ziołami. | |
Jaglanka z jagodami  Składniki 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego (lub zwykłego krowiego) 1/3 szklanki jagód + opcjonalnie 2 morele syrop klonowy lub brązowy cukier | |
Sposób przygotowania  Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować pod przykryciem. Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Wyłożyć do miseczki, posypać opłukanymi jagodami, dodać pokrojone morele jeśli ich używamy, skropić syropem klonowym lub posypać cukrem. |